музика


Deafheaven – New Bermuda [ANTI-, 2015]

Кога за извесна група градам став, додека задолжително и барем половично, ја преслушувам, си се забавувам поставувајќи си прашања. Меѓу тие што почесто ги повторувам е тоа дали артистот е повеќе – автентичен или уверлив. Бездруго, бендот што го жирирам може истовремено да отскокнува во обете категории. Тие ситуации, сепак, се природна реткост. Затоа, кога ненадејно ќе се појават, оваа нејаснотија сама се разрешува. Најчесто, интерната анкета резултира со спротивни повеќе >>концерт


Леб и Сол simphony, MOБ

филм


Cinedays: House Without Roof [2016] - Soleen Yusef

Куќа без покрив: Вечната потрага по домот   Германија/Ирак/Катар   Режија: Солин Јусеф Каде да се закопаат коските на семејството во светскиот геополитички хаос? Како човек да се задржи себеси во очи на надоаѓачка трагедија? Овие прашања ги растргнуваат Алан(Murat Seven), Џан(Sasun Sayan)и Леја (Mina Sadic)кои по долги години се враќаат во родниот Ирачки Курдистан за да го закопаат телото на мајка си. Носечкиот конфликт настанува повеќе >>

плагиј.арт


Фотографии : КЛЕОПАТРА – 25 години уметничка дејност на Александра Мијалкова

Клеопатра – најмистериозна жена на античкиот свет, легендарна освојувачка на срцата, љубовница на Цезар и Марко Антонио, последна владетелка на Египет – повеќе од две илјади години ги инспирира поетите, сликарите, композиторите и режисерите. Нејзиниот лик бил повеќе пати пресоздаван во сите видови на уметност, а денес ние повторно се свртуваме кон историјата на прекрасната и таинствената Клеопатра. повеќе >>