52 мајстори на фотографијата - Ричард Аведон

 

 

002 / Richard AVEDON © The Richard Avedon Foundation

Andy Warhol and members of The Factory: Gerard Malanga, poet; Viva, actress; Paul Morrissey, director; Taylor Mead, actor; Brigid Polk, actress; Joe Dallesandro, actor; Andy Warhol, artist, New York, October 9,1969

„Моите портрети зборуваат повеќе за мене отколку за луѓето што ги фотографирам.“  Ричард АведонРичард Аведон (1923-2004) беше еден од најпознатите модни и портретни фотографи во американската историја. Сепак, многу од неговите фотографии имаа јасна политичка порака. Фотографирајќи ги хипиците, уметниците и иконите на beat генерацијата, со неговите портрети, тој ја долови суштината на контра културата и ни понуди еден инсајдерски увид. Тоа можеа да го направат малкумина портретни фотографи. Ричард беше еден од најдобрите меѓу нив.
 

 

Драги Неделчевски


Ranti | 26.03.2014 | twitter