Куросава за Тарковски

Акира Куросава, за проекцијата на Соларис со Андреј Тарковски
 
Тарковски седеше во  аголот на салата, гледајќи го фимот со мене, но веднаш стана штом заврши филмот. Ме гледаше со срамежлива насмевка. Му реков „ Многу е добар. Тоа е застрашувачки филм“. Изгледаше засрамен, но се насмеа задоволно. 

 

Куросава и Тарковски


Тогаш двајцата тргнавме накај синдикалниот ресторан и наздравивме со вотка. Тарковски, кој обично не пие, се испијани комплетно и ги исклучи звучниците од ресторанот. Почна да ја пее мелодијата од Седумте Самураи на цел глас. Му се приклучив со со задоволство и едвај го следев..
 
Во тој момент бев среќен што сум на земјата. 
 

hakfin | 31.01.2015 | twitter