блог

МОБ-ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО – П. И. ЧАЈКОВСКИ

ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО – П. И. ЧАЈКОВСКИ     © hakfin повеќе >>
Брждани

Селото Брждани е десетина километри оддалечено од Кичево, оддесно од магистралниот пат кој води кон Демир Хисар и Битола. На 600 до 900 повеќе >>

Селото Судиќ
Почнуваме со патеписи на Тања Кузмановска, која ќе ги објавува на својот блог и во нашава меана. Нејзиното отворање е за селото Судиќ.  повеќе >>

Викинзите на Балканот
  Во 1989 г. престојував во Шведска, еден месец, јули, вистинско лето. Тамошните колеги од мојата бранша ми укажаа на над 10 камени стени, споменици со викиншки руни, на кои пишува дека во 10 и 11 век нордијци се бореле во источниот Медитеран, од страната на ромејскиот цар.  Да бидам попрецизен, се мисли на Византија, но тој термин не се користел во времето кога постоела државата. Внесен е во 18 век од францускиот повеќе >>

EXPO 2015
(Или задоцнет осврт на овој саем) Многу често вестите за големите светски настани ја одминуваат Македонија, а нашата јавност останува речиси и без никаква информација за нив. Големата светска изложба EXPO 2015 не беше исклучок од ова правило. Но ова и не треба изнанадува затоа што живееме во земја во која медиумите се преокупирани со внатрешно-политичките превирања. Вестите од светот обично се сведуваат на телеграфско бележење на несреќите и повеќе >>

АПОТЕОЗА НА ДЕНГУБАТА - ПОФАЛБА НА МРЗАТА
Безделничари од сите земји – забушавајте! БИБЛИЈА ЗА БЕЗДЕЛНИЦИ  Работата го создала човекот. Тоа мислење се провлекува од Антиката, преку Енгелс и Маркс, се` до денес. Еврипид сметал дека работата е извор на угледот, а Ниче пак, рекол дека сите големи луѓе се големи работници. Античкиот поет Хесиод напишал дека не работата, туку мрзата е срамотна. Македонскиот фолклор во својата ризница од повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Ричард Аведон
    002 / Richard AVEDON © The Richard Avedon Foundation Andy Warhol and members of The Factory: Gerard Malanga, poet; Viva, actress; Paul Morrissey, director; Taylor Mead, actor; Brigid Polk, actress; Joe Dallesandro, actor; Andy Warhol, artist, New York, October 9,1969 „Моите портрети зборуваат повеќе за мене отколку за луѓето што ги повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Ансел Адамс
Со големо задоволство ја почнуваме рубриката 52 мајстори на фотографијата, од Драги Неделчевски. Како што и самиот наслов кажува, се работи за рубрика во која еднаш  неделно, ќе се објавуваат куси информации за големите мајстори на фотографијата низ нејзината историја. Ваше е да читате и да истражувате понатаму. Почнуваме со кој ако не со легендарниот повеќе >>

Наклапања со шестиот прст...
Еве една преписка која ми осуна во инбокс да ја објавам. Ја објавувам на драго срце, во целост. Можеби ќе прерасне во рубрика предвидлива и редовна како квантна честичка, а можеби само ќе блесне како супернова, или ќе остане темна точка како квазар. Ќе видиме и ќе кажете. Од овде, препуштам на „нив“ hakfin roger and out… Б.С. Здраво. Со еден другар, не се глеаме скоро ич, освен онлајн. На работа, на чет кај Џемаил. Често знајме да забегаме, во живот, вселена и се останато. повеќе >>

Борислав Пекиќ - Човековата слобода
Да се зборува за човековата слободна волја после толку илјади години историја, исто е како и да се бара од крокодил да го напушти мочуриштето и да се насели на Trafalgar Square, кој како вид милиони години поминал среќно во вода и кал. Значи: она што го нарекуваме своја проклета судбина всушност е некој вид долготрајно моделирање на нашата личност токму во услови кои не се во надлежност на нашата волја. Ние сме програмирани како и секој компјутер, разликата помеѓу нас и повеќе >>