филм.рецензија

Body Double [1984] - Brian De Palma како омаж на Rear Window [1954] - Alfred Hitchcock

Брајан де Палма е еден од од најексцентричните претставници на Новиот Холивуд. Овој период во Холивуд представува една од најголемите пресвртници во холивудската историја и донесе нови стандарди кои потикнаа ослободување од репресивните ограничувања предизвикани од Хејсовиот кодекс кој престана да важи при крајот на шеесетите. Ваквата ситуација беше повеќе од поволна за голем број на млади режисери кои беа растени во духот на шеесетите. Еден од нив беше токму Брајан де повеќе >>
Ghost in the Shell [2017] - Rupert Sanders

Не се сомневав дека Ghost in the Shellќе ми се допадне од две причини. Прво, се работи за reboot на култниот анимиран филм кој се појави во 1995 година. Потоа следеа продолженијата Ghost in the Shell: Stand Alone Complexи Ghost in the Shell 2: Innocence. Втората причина беше долгиот временски период од излегувањето на анимето до филмот, што беше доволно долг за да го заборавам дејствието, па така можев непристрасно да уживам во филмот, ослободен од каква било споредба со анимето. Сепак си дадов задача да го повеќе >>

ФИЛМСКА РЕВИЈА: Скоро сe за 57 Солунски Филмски Фестивал - IV дел
Мегдан на Независните Филмски Продукции и Автори   Меѓународнот Жири составено од : Амир Надери, Ирански Режисер – претседател на жирито, Софиа Ел Фани, Директор на Фотографија од Тунис, Фредерик Моро, Сценарист од Франција, Питер повеќе >>

ФИЛМСКА РЕВИЈА: Скоро сe за 57 Солунски Филмски Фестивал - III дел
Мегдан на Независните Филмски Продукции и Автори   ... BALKAN SURVEY или Преглед на Балкански Филмови веќе 23 години е присутна секција во склоп на фестивалот. Кураторот Димитри Керкинос ги одбира повеќе >>

ФИЛМСКА РЕВИЈА: Скоро сe за 57 Солунски Филмски Фестивал - II дел
Мегдан на Независните Филмски Продукции и Автори   ............... „Специјални Проекции“: Најочекуваните е секција со филмовите “Salesman” на Асгар Фархади (најдобар актер, и најдобро сценарио повеќе >>

Cinedays: Кривина [2015] - Рифки Асаф
  Критички осврт кон филмот „Кривина“ (The Curve) на Рифки Асаф (Rifqi Assaf) Како да се зборува за деликатни политички прашања во едно уметничко дело, а тоа да не биде ексцентричен акцион или политички трилер? Тоа е првото прашање коешто ми падна на ум, кога го прочитав синопсисот за првиот долгометражен и игран филм на режисерот Рифки Асав, именуван „Кривина“. Имајќи мали очекувања за тематиката со којашто се повеќе >>

ФИЛМСКА РЕВИЈА: Скоро сe за 57 Солунски Филмски Фестивал - I дел
Мегдан на Независните Филмски Продукции и Автори   Последниот Солунски Филмски Фестивал, 57-от по ред, Мегданот (културниот натпревар) на независните светски филмски продукции и автори се одржа еден ден порано од вообичаеното (на 3ти Ноември 2016) а заврши еден ден подоцна (на 13ти Ноември 2016) со доделувањето на наградите.   Филмот Патерсон во режија на едниот од нај-омилените и карактеристичен повеќе >>

Cinedays: Жалејка [2016] - Елиза Петкова
Германија, Бугарија Режија: Елиза Петкова Помеѓу зборот и тишината: Критички осврт кон филмот „Жалејка“ на Елиза Петкова   Клаустрофобична декаденција, фатена на дело. Молк. Генерациски и родов хијазам во згрутчување. Стоп. Уметнички патос меѓу звукот и тишината, кој остава грутки во грлото. Филм кој нѐ разнебитува за доискап да го испиеме киселото секојдневие. „Жајејка“ е прв повеќе >>

Cinedays: House Without Roof [2016] - Soleen Yusef
Куќа без покрив: Вечната потрага по домот   Германија/Ирак/Катар   Режија: Солин Јусеф Каде да се закопаат коските на семејството во светскиот геополитички хаос? Како човек да се задржи себеси во очи на надоаѓачка трагедија? Овие прашања ги растргнуваат Алан(Murat Seven), Џан(Sasun Sayan)и Леја (Mina Sadic)кои по долги години се враќаат во родниот Ирачки Курдистан за да го закопаат телото на мајка си. Носечкиот конфликт настанува повеќе >>

Cinedays: The Neon Demon [2016] - Nicolas Winding Refn
Одраз на „Неонски Демон“ во парчиња скршено огледало film Илузорниот одраз во огледалото за големиот американски сон, е искршен на мали парчиња и ликовите од филмот „Neon Demon“ го гледаат својот мултиплициран лик во делчињата. А повеќе >>