филм.рецензија

Cinedays: The Neon Demon [2016] - Nicolas Winding Refn

Одраз на „Неонски Демон“ во парчиња скршено огледало film Илузорниот одраз во огледалото за големиот американски сон, е искршен на мали парчиња и ликовите од филмот „Neon Demon“ го гледаат својот мултиплициран лик во делчињата. А повеќе >>
Cinedays: Genius [2016] - Michael Grandage

Симнување на капата Дали од „Војна и мир“ останува само војна...? Тоа е борба низ која поминуваат издавачите, слично како и авторите во процесот на создавање. film   повеќе >>

Everest [2015] - Baltasar Kormákur
режија: Baltasar Kormákur сценарио: William Nicholson, Simon Beaufoy жанр: авантура / драма / биографија времетраење: 121 min   film   Во услови на хиперкапитализам секој аспект на животот е повеќе >>

The Program [2015] - Stephen Frears
The Program Режија: Stephen Frears Сценарио: John Hodge, според книгата на David Walsh plakat повеќе >>

Марсовец: Спасувачка Мисија
Во периодов што претстои, ви нудиме текстови кои се плод на иницијатива помеѓу Катедрата за Општа и компаративна книжевност при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, односно доцент-др. Владимир Мартиновски, неговите студенти и нашата маленкост. Едноставно им отстапуваме простор на студентите јавно да ги објават своите критички текстови, за еден ден кога ќе станат познати, да се сеќаваат дека меѓу првите објави им била повеќе >>

Сокуров - Франкофонија
Не сум ја видел Мона Лиза во живо. И немав некој посебен однос кон таа слика, ако не го рачунаме како таков односот кон едни бомбоњери од Краш на времето. Сокуров ми ја покажа на големо платно, снимена од негов агол, и, без да одам во Лувр, од синоќа имам сриозен однос кон таа слика. Урачки задоцнето влегов во претоплата сала, напнат од преходно, после хипнотичкиот глас на нарацијата, се предадов и, ко Мечето Ушко – заспав! Свесно се препуштив на слатка дремка од едно пет повеќе >>

Ча је живот венго фантажија!
Стареам. Ме пука она што сум го учел од Јунг левел - АМАН веќе! Ми се живее малце раат! Ме пукаат од заседа огледала, искуства, доживувања. Неостварени соништа, ОСТВАРЕНИ соништа. Убави моменти, сеќавања. Некои луди соништа. Тотална трансформација на карактерот. Бубуљици. Сето некако е јасно и помирливо, а па ме ремети некој немир. Ме фаќа шести пубертет. Сакам да праам бенд, не сум свирел повеќе од 20 години. Импулсивно, без план, ко во амерички филм изнајмив синоќа соба повеќе >>

MakeDox : The Salt of the Earth [2014] - Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders
Солта на земјата или приказна за тажниот и прекрасен свет The Salt of the Earth (2014) Режија: Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders Сценарио:Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado, David Rosier Вие сте солта на земјата. Но, ако солта ја изгуби силата, со што ќе се осоли? Таа веќе за ништо не е, освен да се фрли надвор и изгази од луѓето. – Матеј 5:13 Овој филм беше прикажан и на минатогодишниот Синедејс, но еве го повеќе >>

Солун - 55th TIFF 2014 : WHITE GOD (Белиот Бог)
Овогодинешниот Меѓународен Солунски Филмски Фестивал 55ти по ред беше отворен со филмот “БЕЛ ГОСПОД” (white god), своевиден трилеров еп со хорорски микс на младиот унгарски режисер Корнел Мундруцо (Kornél Mundruczó). Нешто налик на “Птици” од Хичкок или пак “Планетата на Мајмуните” само што овој пат “човековиот најдобар пријател, отфрлен и одметнат му се спротивставува на својот претходен господар”. Пред да продолжам за филмот, би сакал да повеќе >>

Leviathan
Name of the photo © Author       Андреј Звјагинцев со неговиот последен филм Левијатан се докажа како маестрален режисер во својата татковина и пошироко. Како и во неговиот претходен филм Елена, повеќе >>