изложба

52 мајстори на фотографијата - Стив Меккари

“Она што е важно во мојата работа е индивидуалната фотографија. Јас фотографирам повеќе фотографии кога тоа се бара за некој фото есеј или репортажа и тие фотографии мора да функционираат како целина. Но, она што е најважно за мене е дека секоја фотографија постои сама за себе, со свое значење и чувства.”  Стив Меккари.   повеќе >>
52 мајстори на фотографијата - Ралф Гибсон

“Фотографската техника не е никаква тајна и – доколку Ве интересира – лесно можете да ја совладате. Но инспирацијата доаѓа од душата и кога музата не е тука покрај Вас, дури и најдобриот светломер не помага. Во нивните биографии, за уметниците како Микеланџело, Да Винчи и Бах е кажано дека нивната највредна техника била нивната способност да се инспирираат себеси. Ова важи за сите уметници; тогаш кога имате нешто да кажете, ќе се најде начин тоа и да го кажете”. повеќе >>

Дејан Колевски - за изложбата Поезијата на секојдневието
  За изложбата на Дејан Колевски веќе пишувавме. Поставката навистина беше празник за фотографските сладокусци. Следува интервју со авторот и најдолу, за оние кои ја пропуштија вистинската поставка ви нудиме монитор-верзија на истата...   Плагијат:  Здраво Дејан. Може ли да ни кажеш неколку реченици за себе? Д. Колевски: Живеам во Скопје. Имам 38 години. По професија сум инженер за телекоминукации. Татко сум и сопруг. Фотографијата е мое повеќе >>

За изложбата Поезијата на секојдневието на Дејан Колевски
На 01.11.2013 година во националната галерија Мала Станица, ненаметливо се отвори изложбата на Дејан Колевски, самостоен автор член на ФСМ. На изложбата се поставени 5о црно бели фотографии.  Уште на прв поглед, изложбата делува како компактна, доследна, конзистентна и добро осмислена целина. Дел од фотографиите се познати на упатената публика, во најголем дел затоа што биле дел од националните колекции на ДМФ и други домашни изложби. повеќе >>

Томислав Петернек
Под мотото Скопје се сеќава, кое е основна крилатица на сите активности за одбележување на скопскиот земјотрес од ‘63тата, Македонскиот центар за фотографија организираше презентација и две изложби на фотографии од скопскиот земјотрес. Нема да коментираме за впечатокот дека голем дел од градските и државните фаци не покажаа интерес за овие значајни изложби, но некако е чудно што бројот на фотографи кои ги видовме на отворањето беше многу помал од некој очекуван. повеќе >>

Илија Струмениковски - Акрилна искреност
Битолчанец по род, но преспанско потекло, еминентниот театарски актер - припадник на сега веќе најстарата генерација на македонската театарска уметност, не е непознато дека од поодамна, или поточно веќе педесттина години е во потрага по својот уметнички исказ и во еден друг медиум - во сликарството. Таа долгогодишна љубов на актерот и дружење со палетата и четката, по неговото неодамнешно заминување од театарската сцена, резултираше со повеќе креативен влог на повеќе >>

Јане Љоровски – фотографии од дипломската изложба
Изложбата е интересна од многу аспекти, а нас не заинтересира затоа што станува збор за фотографии на сцена под УВ светло. Бидејќи заклучокот од неговиот теоретски дел го сметаме за авторско дело исто како и фотографиите, заедно со фотографиите, ви го пренесуваме и него. повеќе >>

40 години од фотографијата „НАПАЛМ ДЕВОЈКА“
Пред  десетина дена, поточно на 8ми јуни се навршија 40 години од снимањето на фотографијата на која главен субјект е Phan ThịKim Phúc, попозната како „напалм девојка“. Фотографија која му донесе пулицерова награда на фотографот Nick Uт и која, според многумина помогнала да запре војната во Виетнам. Барем од американска страна. Фотографија – икона  и тоа една од најпрепознатлите икони на ХХ повеќе >>

Resonate - Фестивал на нови медиуми, (дневна програма) Белград, 16-17 март, 2012
Непобитен факт е дека новата технологија и медиумите кои произлегуваат од неа се имаат се поголемо влијание врз нашиот секојдневен живот и начинот на кој комуницираме. Тоа носи нови предизвици во нашата перцепција на светот и организацијата на нашиот живот, а еден од начините на кои во светот се обидуваат да се справат и подобро да ги разберат е организирањето на конференции каде што се среќаваат, презентираат и дебатираат експерти и практичари од областа на повеќе >>

Engage конференција - настан кој дава надеж дека Скопје има што да каже, МКЦ, 25.02.2012
Вториот настан кој ми даде надеж дека Скопје се придружува кон светските текови беше конференцијата Engage која ја организираше Радио МОФ во киното Фросина во МКЦ. Оваа конференција беше замислена да биде трагите на веќе етаблираните конференции како TED или Shareво регионот, т.е. на едно место да собере повеќе стручњаци, теориетичари и практичари кои ќе говорат на актуелни теми. Темата на Engage беа новите социјални медиуми и социјалниот активизам, при што програмата беше повеќе >>