литература

Магор претставува - Макс Фриш : ХОМО ФАБЕР

  Автор: Макс  Фриш Дело:  ХОМО ФАБЕР извештај Издавач: МАГОР, Скопје, 2013   Не одам на пат без книга. Читам во чекалницата, пред гејтот и за време на летот. Понекогаш може да имам многу време, особено на долги патувања или при трансфери, а тоа е можеби единственото кое можеш да си го дозволиш и посветиш на себе си. Влегувам во авионот, седнувам, веднаш ја отворам книгата и читам... несвесен за перспективите во животот кој повеќе >>
За успението и падот на човекот Андрија Гавриловиќ

Дело:  Одбраната и последните денови / Успението и падот на Икар Губелијан Издавач: Или-Или, Скопје, 2015 Насловот на овој осврт/рецензија е комбинација на двете новели на Борислав Пекиќ сместени во една книга: Одбраната и последните денови и Успението и падот на Икар Губелијан. Тие две совршено одат една до друга, спој како да се една книга,во продолженија, која отсликува трагични судбини на два лика, кој се обидуваат истата да ја надминат. повеќе >>

Табернакул-среќен 25ти роденден!
Изгледа ова каснава есен била одлична за отворање книжарници, гледам деновиве прославуваа родендени неколку важни скопски книжари. За мене лично ова вреди да се појави кај нас.  Табернакул прославува четврт век постоење.  Уште како клапуш-бруцош, од времето кога Табернакул беше сместен во сегашната билетара на МОБ, знаев, во вакво есенско-меланколично расположение, независно, нели, од годишното време, да се далнам од философски накај центар. повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Гери Виногранд
Јас фотографирам да видам како изгледаат нештата кога се фотографирани.  Гери Виногранд.   повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Хелен Левит
„Немам некоја дарба да зборувам, затоа се изразувам со фотографии.“ Хелен Левит New York, circa 1940, © Helen Levitt. Courtesy Laurence Miller Gallery and/or power House Books   Една од најважните личности во современата повеќе >>

Снег, Орхан Памук
Ова ми е втора книга од него. Да не ми ја дадеше еден пријател, веројатно немаше сам да посегнам по нова книга од Орхан беј. Нејсе. Нормално, првиот негов роман со кој се сретнав беше Се викам црвено. Неверојатно корисна за запознавање со отоманскиот поглед на уметноста, сликарските школи, здруженија и дилеми. Еден свет дијаметрално спротивен на западниот пристап, а во суштина ист. Или маката и амбициите во душата на вештите занаетчии/уметници е иста. Но, она што повеќе >>

Размислувања на структуралистот Р.Барт за фотографијата
,,СВЕТЛА КОМОРА, РОЛАНД БАРТ – НОТА ЗА ФОТОГРАФИЈАТА,, Овој спис настана како последен печатен документ на овој француски структуралист. Настанат е од бес кој авторот го чувствувал кога читал литература за Фотографијата  која можел да ја најде, а била или техничка, или социолошко-историска и не одговарала  на прашањата кои го мачеа  – зошто некоја фотографија предизвикува возбуда или задоволство. Правилата на повеќе >>

Булгаков. Помен...
На денешен ден, 10 март, 1940 покрај другите настани, вреди да се одбележи во чест на големиот маг на руската литература, Михаил Булгаков. Како многу други гении отаде завесата, и за него повеќе слушнавме по паѓањето на горенаведената, но како ретко кој од тие непознати неговото дело остави многу силен отпечаток и даде една особено занимливо зачинета слика за многу нивоа на тој свет, скриен зад железната завеса.  повеќе >>

Цвеќарата во куќата на цвеќето
  Сите кои се родиле пред девеесетите, лесно ќе препознаат за која цвеќарница се работи. Ве пренесуваме на страната на српско Време, кон освртот од славната тастатура на Теофил Панчиќ за книгата на извесниот Лазар Џамиќ, кој избрал една доста интересна тема за разгледување. Сите оние кои се родиле пред горенаведениот период, веројатно ќе ги заскокотка штo тоа Џамиќ пишувал и што има Панчиќ да каже, за стрипот кој најголем успех имаше во, ни помалку ни повеќе >>

Ренато Баретич, интервју
Овогодинешниот саем на книга, кој го посетив само еднаш, и тоа за специјална пригода-промоцијата на книгата Хотел Граннд на Ренато Баретич. За неговиот Осми повереник веќе сме пишувале и тоа со големи хвалоспеви. Малубројна публика, од неинформирани новинари и неколку дебели фанови. Промотор Венко Андоновски, кој за жал приликата, по мое доживување повеќе ја искористи за себепромоција колку е информиран, современ и стручен, што во суштина резултираше повеќе >>