литература.книга

Антолог: БИВШИОТ ТАПАНАР, Херман Бриселманс - Воспевање на грдото

БИВШИОТ ТАПАНАР Херман Бриселманс Издавач: Антолог, 2014 Едиција: Бранови Превод од Фламански: Ели Пујовска   Романот Бившиот тапанар  е огледало на нашата социјална стварност. Распад во движење од коeнема варќање назад. Приказната во ова безмалку перверзно дело на фламанскиот  писател (воедно колумнист и поет) Херман Бриселманс е потреба да се потенцира социјалниот трулеж и да му се вдахне естетска димензија. повеќе >>
АНТОЛОГ : Инкарнација на безнадежноста [Смртта вози ауди, Кристијан Банг Фос]

Дело: Смртта вози ауди Автор: Кристијан Банг Фос Издавач: Антолог Едиција: Бранови Превод од дански: Лара Крстева-Ичокаева Смртта вози ауди е повеќе >>

Ars Libris: Прво лице еднина
Лунгина / Дорман Прво лице еднина Животот на Лилјана Лунгина раскажан од неа во филмот на Олег Дорман Издавач: Ars Libris, Скопје, 2015 Едиција: Прошетка низ Европа Превод од руски јазик: Павел Попов Оригиналниот наслов на книгата Podstrochnik, преведено од Руски, значи "збор по збор", а кај нас преведена како Прво лице еднина, претставува писмен препис или транскрипт на истоимениот документарен филм на повеќе >>

За тенката врска помеѓу традицијата и љубовта – ЧЕСТ, Елиф Шафак
Наместо со турски серии,  полнете ја душата со квалитетна турска литература!   Само што ги испративме мексиканските сапуници, пристигнаа нови, турски серии, кои се шират со брзина на светлината низ сите канали. Со навлегувањето на турските серии во телевизиското мени, љубителите на пишаниот збор, трагачите жедни по знаење за обичаите, верите и другите култури, можат исто повеќе >>

Телото во кое треба да се живее, Петар Андоновски
Во периодов што претстои, ви нудиме текстови кои се плод на иницијатива помеѓу Катедрата за Општа и компаративна книжевност при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, односно доцент-др. Владимир Мартиновски, неговите студенти и нашата маленкост. повеќе >>

Прво лице еднина
Лунгина / Дорман Прво лице еднина Животот на Лилјана Лунгина раскажан од неа во филмот на Олег Дорман Издавач: Ars Libris, Скопје, 2015 Едиција: Прошетка низ Европа Превод од руски јазик: Павел Попов Оригиналниот наслов на книгата Podstrochnik, преведено од Руски, значи "збор по збор", а кај нас преведена како Прво лице еднина, претставува повеќе >>

Магор претставува - Макс Фриш : ХОМО ФАБЕР
  Автор: Макс  Фриш Дело:  ХОМО ФАБЕР извештај Издавач: МАГОР, Скопје, 2013   Не одам на пат без книга. Читам во чекалницата, пред гејтот и за време на летот. Понекогаш може да имам многу време, особено на долги патувања или при трансфери, а тоа е можеби единственото кое можеш да си го дозволиш и посветиш на себе си. Влегувам во авионот, седнувам, веднаш ја отворам книгата и читам... несвесен за перспективите во животот кој повеќе >>

За успението и падот на човекот Андрија Гавриловиќ
Дело:  Одбраната и последните денови / Успението и падот на Икар Губелијан Издавач: Или-Или, Скопје, 2015 Насловот на овој осврт/рецензија е комбинација на двете новели на Борислав Пекиќ сместени во една книга: Одбраната и последните денови и Успението и падот на Икар Губелијан. Тие две совршено одат една до друга, спој како да се една книга,во продолженија, која отсликува трагични судбини на два лика, кој се обидуваат истата да ја надминат. повеќе >>

Снег, Орхан Памук
Ова ми е втора книга од него. Да не ми ја дадеше еден пријател, веројатно немаше сам да посегнам по нова книга од Орхан беј. Нејсе. Нормално, првиот негов роман со кој се сретнав беше Се викам црвено. Неверојатно корисна за запознавање со отоманскиот поглед на уметноста, сликарските школи, здруженија и дилеми. Еден свет дијаметрално спротивен на западниот пристап, а во суштина ист. Или маката и амбициите во душата на вештите занаетчии/уметници е иста. Но, она што повеќе >>

Размислувања на структуралистот Р.Барт за фотографијата
,,СВЕТЛА КОМОРА, РОЛАНД БАРТ – НОТА ЗА ФОТОГРАФИЈАТА,, Овој спис настана како последен печатен документ на овој француски структуралист. Настанат е од бес кој авторот го чувствувал кога читал литература за Фотографијата  која можел да ја најде, а била или техничка, или социолошко-историска и не одговарала  на прашањата кои го мачеа  – зошто некоја фотографија предизвикува возбуда или задоволство. Правилата на повеќе >>