литература.книга

„Осмиот Повереник“ - или, спасот на светот се крие во Далмација

Osmi povjerenik – Renato Baretić Biblioteka Azbest, AGM, Zagreb, 2003 Книгава ја добив на поклон од еден драг лик од Хрватска кој секогаш ме фаќа неспремен и давајќи ми ја ми рече, дека откако ја прочитал му се вратила верата во наградите и наградуваните. Имено, овој роман на Renato Baretić е најнаградуваната книга во Хрватска за 2003та година. Јас Ренато го знам по неговите текстови во „Слободна (Далмација)“ и култниот „Ферал повеќе >>
Things the Grandchildren Should Know - Mark Oliver Everett

Скромноста, според моето скромно мислење (хихи) е една од највредните карактеристики што човек може да ги поседува. А сепак, се чини медиумите (како нели, најмоќно оружје) потпомагаат во нејзино задушување. Од сите страни написи, емисии, репортажи за помпезни балови на некакви неважни малолетни девојчиња, грандиозни промоции на книги од старлети кои не би ме изненадило ако не знаат сопственото име да го повеќе >>

Филтер Југославија - Константин Петровски
„Драги пријатели Пред некое време линкот од on line изданието на книгата ФИЛТЕР ЈУГОСЛАВИЈА беше поставен на страничката на On.net и доживеа 1000 и кусро кликања. Со тоа уште еднаш се докажа дека широките народни маси имаат слабо познавање од книжевност, а за убав пишан збор да не прајме муабет. За ваквата крајно нездрава тенденција во нашето самоуправно општество секоја повеќе >>


Помеѓу - Ирена Јорданова
Во издание на Или-Или „Погрешна жена. Распарчена. Бездетна. Онаа што ме бара мене за да ги лижам крвавите усни, да го шмукам скапаното месо, зашто јас не се гадам. Заедно се валкавме со свињите. Не ме плаши лепрата, ниту бесилката подготвена за неа. Таа не може да го крене фустанот и да му ја покаже крвта. Го жали, не сака да му раскаже приказна на страв и ужас. Не се повеќе >>