филм

ФИЛМСКА РЕВИЈА: Скоро сe за 57 Солунски Филмски Фестивал - IV дел

Мегдан на Независните Филмски Продукции и Автори   Меѓународнот Жири составено од : Амир Надери, Ирански Режисер – претседател на жирито, Софиа Ел Фани, Директор на Фотографија од Тунис, Фредерик Моро, Сценарист од Франција, Питер повеќе >>
ФИЛМСКА РЕВИЈА: Скоро сe за 57 Солунски Филмски Фестивал - III дел

Мегдан на Независните Филмски Продукции и Автори   ... BALKAN SURVEY или Преглед на Балкански Филмови веќе 23 години е присутна секција во склоп на фестивалот. Кураторот Димитри Керкинос ги одбира повеќе >>

ФИЛМСКА РЕВИЈА: Скоро сe за 57 Солунски Филмски Фестивал - II дел
Мегдан на Независните Филмски Продукции и Автори   ............... „Специјални Проекции“: Најочекуваните е секција со филмовите “Salesman” на Асгар Фархади (најдобар актер, и најдобро сценарио повеќе >>

Cinedays: Кривина [2015] - Рифки Асаф
  Критички осврт кон филмот „Кривина“ (The Curve) на Рифки Асаф (Rifqi Assaf) Како да се зборува за деликатни политички прашања во едно уметничко дело, а тоа да не биде ексцентричен акцион или политички трилер? Тоа е првото прашање коешто ми падна на ум, кога го прочитав синопсисот за првиот долгометражен и игран филм на режисерот Рифки Асав, именуван „Кривина“. Имајќи мали очекувања за тематиката со којашто се повеќе >>

ФИЛМСКА РЕВИЈА: Скоро сe за 57 Солунски Филмски Фестивал - I дел
Мегдан на Независните Филмски Продукции и Автори   Последниот Солунски Филмски Фестивал, 57-от по ред, Мегданот (културниот натпревар) на независните светски филмски продукции и автори се одржа еден ден порано од вообичаеното (на 3ти Ноември 2016) а заврши еден ден подоцна (на 13ти Ноември 2016) со доделувањето на наградите.   Филмот Патерсон во режија на едниот од нај-омилените и карактеристичен повеќе >>

Cinedays: Жалејка [2016] - Елиза Петкова
Германија, Бугарија Режија: Елиза Петкова Помеѓу зборот и тишината: Критички осврт кон филмот „Жалејка“ на Елиза Петкова   Клаустрофобична декаденција, фатена на дело. Молк. Генерациски и родов хијазам во згрутчување. Стоп. Уметнички патос меѓу звукот и тишината, кој остава грутки во грлото. Филм кој нѐ разнебитува за доискап да го испиеме киселото секојдневие. „Жајејка“ е прв повеќе >>

Cinedays: House Without Roof [2016] - Soleen Yusef
Куќа без покрив: Вечната потрага по домот   Германија/Ирак/Катар   Режија: Солин Јусеф Каде да се закопаат коските на семејството во светскиот геополитички хаос? Како човек да се задржи себеси во очи на надоаѓачка трагедија? Овие прашања ги растргнуваат Алан(Murat Seven), Џан(Sasun Sayan)и Леја (Mina Sadic)кои по долги години се враќаат во родниот Ирачки Курдистан за да го закопаат телото на мајка си. Носечкиот конфликт настанува повеќе >>

Cinedays: The Neon Demon [2016] - Nicolas Winding Refn
Одраз на „Неонски Демон“ во парчиња скршено огледало film Илузорниот одраз во огледалото за големиот американски сон, е искршен на мали парчиња и ликовите од филмот „Neon Demon“ го гледаат својот мултиплициран лик во делчињата. А повеќе >>

Cinedays: Genius [2016] - Michael Grandage
Симнување на капата Дали од „Војна и мир“ останува само војна...? Тоа е борба низ која поминуваат издавачите, слично како и авторите во процесот на создавање. film   повеќе >>

Everest [2015] - Baltasar Kormákur
режија: Baltasar Kormákur сценарио: William Nicholson, Simon Beaufoy жанр: авантура / драма / биографија времетраење: 121 min   film   Во услови на хиперкапитализам секој аспект на животот е повеќе >>

<