филм

Cinedays: The Neon Demon [2016] - Nicolas Winding Refn

Одраз на „Неонски Демон“ во парчиња скршено огледало film Илузорниот одраз во огледалото за големиот американски сон, е искршен на мали парчиња и ликовите од филмот „Neon Demon“ го гледаат својот мултиплициран лик во делчињата. А повеќе >>
Cinedays: Genius [2016] - Michael Grandage

Симнување на капата Дали од „Војна и мир“ останува само војна...? Тоа е борба низ која поминуваат издавачите, слично како и авторите во процесот на создавање. film   повеќе >>

Everest [2015] - Baltasar Kormákur
режија: Baltasar Kormákur сценарио: William Nicholson, Simon Beaufoy жанр: авантура / драма / биографија времетраење: 121 min   film   Во услови на хиперкапитализам секој аспект на животот е повеќе >>

The Program [2015] - Stephen Frears
The Program Режија: Stephen Frears Сценарио: John Hodge, според книгата на David Walsh plakat повеќе >>

Марсовец: Спасувачка Мисија
Во периодов што претстои, ви нудиме текстови кои се плод на иницијатива помеѓу Катедрата за Општа и компаративна книжевност при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, односно доцент-др. Владимир Мартиновски, неговите студенти и нашата маленкост. Едноставно им отстапуваме простор на студентите јавно да ги објават своите критички текстови, за еден ден кога ќе станат познати, да се сеќаваат дека меѓу првите објави им била повеќе >>

Сокуров - Франкофонија
Не сум ја видел Мона Лиза во живо. И немав некој посебен однос кон таа слика, ако не го рачунаме како таков односот кон едни бомбоњери од Краш на времето. Сокуров ми ја покажа на големо платно, снимена од негов агол, и, без да одам во Лувр, од синоќа имам сриозен однос кон таа слика. Урачки задоцнето влегов во претоплата сала, напнат од преходно, после хипнотичкиот глас на нарацијата, се предадов и, ко Мечето Ушко – заспав! Свесно се препуштив на слатка дремка од едно пет повеќе >>

Ча је живот венго фантажија!
Стареам. Ме пука она што сум го учел од Јунг левел - АМАН веќе! Ми се живее малце раат! Ме пукаат од заседа огледала, искуства, доживувања. Неостварени соништа, ОСТВАРЕНИ соништа. Убави моменти, сеќавања. Некои луди соништа. Тотална трансформација на карактерот. Бубуљици. Сето некако е јасно и помирливо, а па ме ремети некој немир. Ме фаќа шести пубертет. Сакам да праам бенд, не сум свирел повеќе од 20 години. Импулсивно, без план, ко во амерички филм изнајмив синоќа соба повеќе >>

Длабинска анализа на карактерот на Дебарца
Патувачкото кино се приближува кон крајните станици од годинашното патешествие низ Дебарца (Дебрца). Откако поминавме низ Ботун (17 август), Злести (18 август) и Оровник (19 август) до крајот остануваат уште проекциите во Лешани и Велмеј.  Шљус е продавничката која е сместена во бившите простории на железничката станица во Ботун на вовчето Киро. Теснолинејка на линија Скопје-Охрид-Скопје. Сопственикот на продавницата, потполно несвојсвтено, ни повеќе >>

МакеДокс тргна од Волино, Белчишта и Издеглавје
Патувачкото кино на „МакеДокс“, годинава од 10 до 22 август се шета низ Дебарца. Ова е хроника од дружбите во првите три села Волино (10 август), Белчишта (11 август) и Издеглавје (12 август), славна Дебарца почна да ги разоткрива својата бујна природа и историја. Извори повеќе >>

MakeDox : The Salt of the Earth [2014] - Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders
Солта на земјата или приказна за тажниот и прекрасен свет The Salt of the Earth (2014) Режија: Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders Сценарио:Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado, David Rosier Вие сте солта на земјата. Но, ако солта ја изгуби силата, со што ќе се осоли? Таа веќе за ништо не е, освен да се фрли надвор и изгази од луѓето. – Матеј 5:13 Овој филм беше прикажан и на минатогодишниот Синедејс, но еве го повеќе >>

<