музика.концерт

Boubacar Traoré на Offest

Boubacar Traoré или Kar Karе едно од најголемите имиња на афричката современа музика, чија музика долго ја познаваме, но со кој досега за жал не сме имале можност да се запознаеме. Offest, во својата најдобра традиција, ни овозможи да го збогатиме мозаикот на големи светски музички имиња кои сме ги гледале во Скопје, но и поцелосно да се запознаеме со неговиот богат и интересен живот. Boubacar Traoréпретставува име на кое се повикуваат сите поголеми афрички музичари како клучно повеќе >>
Прв ден на Оffest 2015 - Jambinai, Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba

Секој фестивал поминува низ успеси и премрежија, но тоа што е најважно низ сите нив да ги одржи стандардите, квалитетот и континуитетот. Во 2015 година Offestсе соочи со две големи загуби кои се една од главните карактеристики на неговиот бренд, заминувањето на Шурбе , неговиот главен концепциски, идеен и организациски човек, како и затворањето на Универзалната сала и недостапноста на МОБ, како главни локации за одржување на фестивалот. Сепак, големите традиционални  повеќе >>

Sonic Jesus - Звучно воскресение
На моја голема радост имав прилика во живо да ги слушнам Sonic Jesus во МКЦ, бенд од Италија кој постои само 3 години, а нивната музика остава впечаток како членовите да проживеале неколку века. Сепак, први на сцена се качија The Noise Figures, енергично рок ен рол дуо од Атина. Преку своите звучни бранови и‘ испратија на публиката силни вибрации и во овој случај беа совршен вовед за вечерта. Досега имаат издадено само еден албум во 2013 година кој го носи истото име. повеќе >>

Дух во Скопје!
Не, не зборувам за добриот Каспер или нови комуникации на натприродното со овоземното. Зборувам многу конкретно за Марк Ланеган кој одржа концерт во МКЦ како дел од неговата промотивна турнеја на најновиот албум Phantom Radio. Јована повеќе >>

Van Wissem во МКЦ
Ладна вечер и распродаден концерт во МКЦ- 14ти февруари за некои беше Св. Трифун, за помодерните Св. Валентин, додека за сите што бевме во МКЦ значеше концерт на Jozef Van Wissem. Настанот го отвори добро познатиот македонски композитор на современа класика Александар Пејовски, кој придружуван од тројца виолинисти се претстави со ново дело насловено Jas sum Sharli - Jas ne sum Sharli - Jas sum Charli, pesot od Vevchani.  повеќе >>

Роденденот!
На 18 јануари, МКЦ го прославува својот роденден, а за тоа реши по 4-ти пат да понуди мултимедијална програма соодветна на улогата и функцијата која ја игра во културната и музичката понуда на градот сите овие години. повеќе >>

De:sonanz 2014
Силината на еден фестивал се гледа во континуитетот и упорноста да продолжи дури и кога се соочува со одредени потешкотии. Фестивалот за електронска музика и нови медиуми de:sonanz веќе 6  години успешно плови по културните води и носи нов квалитет и се обидува да ја збогати и осовремени културната понуда во Скопје и државата. За таа причина оваа година од 22-25 ноември повторно понуди разноврсна и содржајна програма која опфаќаше повеќе медиуми, уметнички форми, како и повеќе >>

33-от Скопски џез фестивал - Мост помеѓу традицијата и новото (II)
Фестивалот секогаш посветувал големо внимание на модерниот и експериментален џез, особено фри џезот, што се разбира беше случај и оваа година. Фри џезот во својата веќе може да се каже класична форма го претставуваше полноќниот настап во Сити Хол на Obara International,  квартетот на новата перјаница на полскиот џез саксофонистот  Maciej Obara. Придружен од пијано, контрабас и тапани, на скопската публика  и понуди една модерно , моќно и енергично фри џез патување За повеќе >>

33-от Скопски џез фестивал - Мост помеѓу традицијата и новото (I)
Скопскиот џез фестивал во својата 33 година е една од најважните културни институции во градот и државата која постави музички и организациски стандарди кои другите ги следат, а публиката ги цени.  33 година е една од поважните во животот , кога се прави резиме на дотогаш постигнатото и се вртите кон иднината и предизвиците кои ги носат.  Токму ова издание најавува суптилни промени кои фестивалот го носат во нови насоки и го отвараат кон новите трендови во светската повеќе >>

Duo Art-Vanguard
Веројатно се зависи од тоа со кого се дружиш... После распаѓањето на некоја екипа, со која секоја вечер висевме во Капан Ан и одевме по сите можни концерти, најчесто во Даут Пашин Амам, некаде во средината на ’90-тите, меѓу кои беа Никола Паскалов, Михајло Арсенски, Калина Мрмевска,Панде Шахов... некако класичната музика како да ми се измолкна од рака. Меѓу многуте свирки, фестивали, вакви и онакви настани кои „мора“ да се погледнат, фала богу нема ни кога повеќе >>