плагиј.арт

Македонски превод на Шекспир од 1908 година

РЕВОЛУЦИОНЕРОТ ХАЏИДИМИТРИЕВ ГО ПРЕВЕЛ ШЕКСПИР ВО 1908 ВО ЗАТВОР ВО ТРИПОЛИ       Препевот на штипјанецот Тодор Хаџидимитриев, изработен во ракопис, со курзивно писмо, според сигнатурата е направен во периодот 17-27 април 1908, во периодот додека одлежувал затворска казна покрај пристаништето Триполи (арапски Тарабулис) на источното медитеранското крајбрежје, во повеќе >>
Фотографии : КЛЕОПАТРА – 25 години уметничка дејност на Александра Мијалкова

Клеопатра – најмистериозна жена на античкиот свет, легендарна освојувачка на срцата, љубовница на Цезар и Марко Антонио, последна владетелка на Египет – повеќе од две илјади години ги инспирира поетите, сликарите, композиторите и режисерите. Нејзиниот лик бил повеќе пати пресоздаван во сите видови на уметност, а денес ние повторно се свртуваме кон историјата на прекрасната и таинствената Клеопатра. повеќе >>

МОБ-ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО – П. И. ЧАЈКОВСКИ
ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО – П. И. ЧАЈКОВСКИ     © hakfin повеќе >>

Евгениј Онегин, МОБ
  Познатата приказна на Пушкин за неостварената љубов која Чајковски ја доведува до ново ниво со своите жестоки, срастени ноти. Диригент: Саша Николовски-Ѓумар повеќе >>

Световите во „Црвената соба“
По либрето на Сашо Димоски   Либретото за современиот балет „Црвената соба“, според Шубертовиот „Гудачки квартет бр. 14“, има своја предлошка насловена „Смртта и девојката“. Поаѓајќи од постоечкиот мотив, кој има свои бројни сценски постановки, па дури и екранизација, фабулата на приказната добива свое проширување: Смртта, која копнее по љубов и единство доаѓа меѓу луѓето и се заљубува во Пророкот, па оттргнувајќи го од сите негови повеќе >>

Саша Зуровац In memoriam
"...Еее, људи моји, кака је она Љубица курава,то жив створ не би вјерово’. Таман киша престала, склонимо се ми у мрак, под ону стреху, а ја за_гаче. Кад оно, Бог те мазо, нема гача! Уфатим је одзада – гологуза. А туу смо, мислим се. Ма неам ти ја пуно шта више причати... Гуслам ти ја, гуслам, ноге ми се тресу, кад одозго, с олука, једна капља, ТУП, право овдје за врат, ко да ме неко канџијом ошин’о. Спаде чуна, у секунд испуше ко душица. Пита роспија, шта ти би, повеќе >>

Антолог: БИВШИОТ ТАПАНАР, Херман Бриселманс - Воспевање на грдото
БИВШИОТ ТАПАНАР Херман Бриселманс Издавач: Антолог, 2014 Едиција: Бранови Превод од Фламански: Ели Пујовска   Романот Бившиот тапанар  е огледало на нашата социјална стварност. Распад во движење од коeнема варќање назад. Приказната во ова безмалку перверзно дело на фламанскиот  писател (воедно колумнист и поет) Херман Бриселманс е потреба да се потенцира социјалниот трулеж и да му се вдахне естетска димензија. повеќе >>

Брждани
Селото Брждани е десетина километри оддалечено од Кичево, оддесно од магистралниот пат кој води кон Демир Хисар и Битола. На 600 до 900 повеќе >>

Селото Судиќ
Почнуваме со патеписи на Тања Кузмановска, која ќе ги објавува на својот блог и во нашава меана. Нејзиното отворање е за селото Судиќ.  повеќе >>

АНТОЛОГ : Инкарнација на безнадежноста [Смртта вози ауди, Кристијан Банг Фос]
Дело: Смртта вози ауди Автор: Кристијан Банг Фос Издавач: Антолог Едиција: Бранови Превод од дански: Лара Крстева-Ичокаева Смртта вози ауди е повеќе >>