плагиј.арт

ЈОВ ВО ДРАМСКИ ТЕАТАР

МАКЕДОНСКА ТЕАТАРСКА СЦЕНА -  П Р Е М И Е Р А БИТОЛЧАНИ СО „ЈОВ“ НА ВЕНКО АНДОНОВСКИ  ВО  ДРАМСКИ ТЕАТАР – СКОПЈЕ   Најновата премиера во оваа година во Драмски театар – Скопје изведена по драмскиот текст на Венко Андоновски  - се' попродуктивниот македонски драмски автор, овој пат помина преку соработката со режисерот Сашо Миленковски но и со повеќе >>
Ars Libris: Прво лице еднина

Лунгина / Дорман Прво лице еднина Животот на Лилјана Лунгина раскажан од неа во филмот на Олег Дорман Издавач: Ars Libris, Скопје, 2015 Едиција: Прошетка низ Европа Превод од руски јазик: Павел Попов Оригиналниот наслов на книгата Podstrochnik, преведено од Руски, значи "збор по збор", а кај нас преведена како Прво лице еднина, претставува писмен препис или транскрипт на истоимениот документарен филм на повеќе >>

За тенката врска помеѓу традицијата и љубовта – ЧЕСТ, Елиф Шафак
Наместо со турски серии,  полнете ја душата со квалитетна турска литература!   Само што ги испративме мексиканските сапуници, пристигнаа нови, турски серии, кои се шират со брзина на светлината низ сите канали. Со навлегувањето на турските серии во телевизиското мени, љубителите на пишаниот збор, трагачите жедни по знаење за обичаите, верите и другите култури, можат исто повеќе >>

Лица без маски: Собуј ги чевлите - Хумористична приказна за едно тажно време-невреме
Кон „Собуј ги чевлите/Take those shoes off“, Лудум, лудум театар и Кинозоик агенција, Србија „Собуј ги чевлите“ или „Take those shoes off“ е трагикомедија, која покрај мотото, на деветтиот Интернационален театарски фестивал „Лица без маски“, „Остани стабилен...“, вртливо се прекршува и паѓа пред очите на публиката. Тоа е приказ на бескрајната бркотница сочинета од конотирана граѓа која ги подава рацете кон денотативниот свет. повеќе >>

Телото во кое треба да се живее, Петар Андоновски
Во периодов што претстои, ви нудиме текстови кои се плод на иницијатива помеѓу Катедрата за Општа и компаративна книжевност при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, односно доцент-др. Владимир Мартиновски, неговите студенти и нашата маленкост. повеќе >>

Викинзите на Балканот
  Во 1989 г. престојував во Шведска, еден месец, јули, вистинско лето. Тамошните колеги од мојата бранша ми укажаа на над 10 камени стени, споменици со викиншки руни, на кои пишува дека во 10 и 11 век нордијци се бореле во источниот Медитеран, од страната на ромејскиот цар.  Да бидам попрецизен, се мисли на Византија, но тој термин не се користел во времето кога постоела државата. Внесен е во 18 век од францускиот повеќе >>

EXPO 2015
(Или задоцнет осврт на овој саем) Многу често вестите за големите светски настани ја одминуваат Македонија, а нашата јавност останува речиси и без никаква информација за нив. Големата светска изложба EXPO 2015 не беше исклучок од ова правило. Но ова и не треба изнанадува затоа што живееме во земја во која медиумите се преокупирани со внатрешно-политичките превирања. Вестите од светот обично се сведуваат на телеграфско бележење на несреќите и повеќе >>

52 мајстори на фотографијата - Дајен Арбас
„Фотографијата е тајна за тајната. Колку повеќе ти кажува, толку помалку знаеш.“ Дајен Арбас   © Diane Arbus, Woman in hat with roses and butterfly sunglasses   повеќе >>

АПОТЕОЗА НА ДЕНГУБАТА - ПОФАЛБА НА МРЗАТА
Безделничари од сите земји – забушавајте! БИБЛИЈА ЗА БЕЗДЕЛНИЦИ  Работата го создала човекот. Тоа мислење се провлекува од Антиката, преку Енгелс и Маркс, се` до денес. Еврипид сметал дека работата е извор на угледот, а Ниче пак, рекол дека сите големи луѓе се големи работници. Античкиот поет Хесиод напишал дека не работата, туку мрзата е срамотна. Македонскиот фолклор во својата ризница од повеќе >>

Прво лице еднина
Лунгина / Дорман Прво лице еднина Животот на Лилјана Лунгина раскажан од неа во филмот на Олег Дорман Издавач: Ars Libris, Скопје, 2015 Едиција: Прошетка низ Европа Превод од руски јазик: Павел Попов Оригиналниот наслов на книгата Podstrochnik, преведено од Руски, значи "збор по збор", а кај нас преведена како Прво лице еднина, претставува повеќе >>