театар.претстава

HEROICA ET GLORIA - Кон премиерата на ВЕЧНАТА КУЌА

Ни четирите  часа, колку што траеше своевиедниот сценски спектакл, со кој и официјално свечено е ставен во функција новиот објект на националната институција МАКЕДОНСКИ НАРОДЕН ТЕАТАР, се чини не ѝбеа доволнина вешто сочинетата драмска структура на еминетниот македонски драматург Јордан ПЛЕВНЕШ - големиот познавач, истражувач и ползувач на прашливите но и недостапни архиви и артефакти од македонското колку херојско/јуначко и трагично,толку славно минато (сето повеќе >>
МОТ 2013, Маратонците го вежбаат почесниот круг-Галеб

Или ГАЛЕБ-ЧУДОТО НА ЈАНЕЖИЧ или...Галеб – поставка што ја враќа вербата во театарот, или...Доколку го читате ова, значи сте го пропуштиле спектаклот. Пропертиз: Српско народно позориште Нови Сад (Србија) Текст: А. П. Чехов Режија, сценографија, дизајн на светло: Томи Јанежич Костимографка: Марина Сремац Музика: Исидора Жабељан Улоги: Јасна Ѓуричиќ, Филип Ѓуриќ, Борис повеќе >>

Нушиќ во ново руво
(Бранислав Нушиќ: „Нажалена фамилија“; Режија: Драгана Милошевски Попова; сценографија: Викторија Динева; Костимографија: Андриана Динева; музика: „Суперхикс“; Продукција: НУ ЦК „Трајко Прокопиев“ - Театар Куманово) Најновата премиера на театарот од Куманово - „Нажалена фамилија“ која по подолг период го врати на македонската театарска сцена , се чини вечно актуелниот - Бранислав Нушиќ, големиот повеќе >>

Мот 2013; 2.2 - Прст
ХАРТЕФАКТ и БИТЕФ Театар Авторка: Doruntina Basha Режија: Ana Tomović 70 минути. Играат: Jasna Đuričić, Milica Stefanović Втора мотска претстава што ја гледав. Добро. Стегнато. Без црева наоколу. Колку повеќе се зборува/пишува толку подалеку сме од претставата. Претставата е крајно минимална во костим, шминка, мизансценски интервенции, сценографија, светло и музика... односно скоро и да нема ништо од тоа. Максимална е во „учинокот“ односно во ефектот кој го повеќе >>

МОТ 2013, достојно отворање. Шуќур.
После години апатија и зачауреност во стари, затворени и мастадонтски претстави, МОТ „отвори“! Минатата година беше добра најава дека нештата ќе се сменат и оваа година тоа, за среќа, се потврдува.  Првата претстава, ТОА ШТО ТЕЛОТО НЕ ГО ПАМЕТИ, во режија, сценографија и кореографија на Wim Vandekeybus со трупата на Ултима Вез (Белгија), ја распрска својата енергија и амбициозно го најави овогодинешното издание на МОТ. Претстави во кои движењето и држењето на повеќе >>

Лирско-епскиот тестамент на В. Цветановски
 Македонска театарска сценa (навраќања)   (Јордан Плевнеш: Архелаос - Еврипид се враќа на Балканот; Режија: Владо Цветановски; Сценографија: Владо Ѓорески - Рафик; Костимографија: Елена Дончева; Продукција: Драмски Театар, Скопје) Судбинскиот - тој македонски пален црн знак, застана над недовршениот животопис на еден од најдаровитите македонски театарски посветеници - режисерот, професорот Владо Цветановски (од Плевнешовци, од повеќе >>

Галерии од Скопско Лето на Plagij.at
Фото Сојузот на Република Македонија во минатиов месец одржа напредна работилница за сценска фотографија. Работилницата беше одржана во соработка со Скопско Лето и Plagij.at. На работилницата учествуваа дузина фотографи и фотографки од неколку градови. Покрај домашните предавачи: Александар Кондев, Татјана Ранташа и Сашо Н. Алушевски, видео обраќање од Њујорк имаше и нашиот омилен музички фотограф Жига Коритник. повеќе >>

(БЕЗ)ИЗЛЕЗНОСТА НА (НЕ)СЛОБОДАТА
Македонска театарска сцена   (Маргарит Минков: Каминот; Режија: Васил Михаил, Сценограф и костимограф: Милена Пантелеева; Избор на музика: Гаро Ашикјан; Актери: Јасмина Вучкова, Коста Ангов; Продукција: Народен театар - Струмица)   Се поагилнот и поамбициозен подмладен струмички театарски тим и со „Каминот“ -текстот кој не случајно во деведесеттите години, на сега веќе - минатиот/дваесетти век, беше прогласен за најдобар повеќе >>

Штипски театарски времиња ( 9 слики) - дел први
Предвовед. Пред неколку деноноќија – последниве од Марта, во утринскиот дел од денот, со една забележителна (и тешка) печатена пратка/книга – преку рацете на секогаш насмејаниот поштонец ,на куќниот ми праг – од Штип пристигна книга – вест, а со неа и покана, со голем број глаголи – дел во кондисионал, но повеќето во- императив (?!). И ај после – одби! Вовед. повеќе >>

Визба: Хенри VI на НТБ - ШЕКСПИР ИЛИ ЧЕЛЗИ?
Глобалното влијание на Англија врз светот се оцртува пред две, навидум споредни нешта - фудбалот и Шекспир! И токму тие два феномени - Лигата на шампиони и Хенри VI на НТБ се случија минатата сабота, едновремено. Фудбал или театар? Челзи или Шекспир? Дилемата беше тешка, иако во суштина приказната во обата случаи е иста - слава, моќ и власт. Е сеа, во времето кога Шекспир ја пишувал досадната и безмалку недоделкана историска драма Хенри VI, Англичаните се уште не го имаа повеќе >>